Kuchnie świata

Strona 7 z 8

  Knedle

Selery faszerowane po węgiersku

4 foremne selery 20 dag wieprzowiny bez kości 1 - 2 żółtka 6 dag tartego chrzanu 10 dag papryki konserwowej 100 ml śmietany 2 dag koncentratu pomidorowego sok z cytryny tłuszcz sól, pieprz Selery wyszorować szczotką pod bieżącą wod... pokaż całość »

Mussaka (Turcja)

2 kg dużych bakłażanów 1 kg mielonego mięsa (np. wołowina, baranina) 2 filiżanki oliwy z oliwek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 5 dojrzałych pomidorów 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina oregano 20 dag startego żółtego sera s... pokaż całość »

Kugel z cebuli (Izrael)

3 cebule (30 dag) 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. 2 łyżki masła stopić. Żółtka utrzeć do białości, następnie dodać stopione masło, cebulę, buł... pokaż całość »

Cymis czyli przystawka z marchwi

0,5 kg marchwi 12 dag margaryny lub masła cytryna 10 dag cukru sól, pieprz 0,125 l śmietany Oczyszczoną, wyparzoną marchew, potarkować na tarce buraczanej, rozpuścić margarynę. Marchew zalać margaryną, doprawić przyprawami, a na koniec wymie... pokaż całość »

Cymes z marchewki (Izrael)

2 marchewki (15 dag) 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka smalcu cukier sól Marchewki pokroić w drobną kostkę, dodać rodzynki i zalać 1 litrem posolonej wody. Długo gotować. Doprawić do smaku cukrem oraz cynom... pokaż całość »

Cukinie w cieœcie (Albania)

1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki 1 jajo roztrzepane 1/2 łyżeczki soli 2 młode cukinie obrane, pokrajane w centymetrowe plastry olej do smażenia sos: 1,5 szklanki jogurtu lub zsiadłego mleka sól i roztarty czosnek do smaku Wymieszać s... pokaż całość »

Chrzan z jabłkiem (Austria)

2 płaskie łyżki świeżo startego chrzanu 2 jabłka sok z cytryny szczypta cukru sól Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, poddusić na parze, a następnie zmiksować i dokładnie wymieszać z chrzanem. Doprawić solą, cukre... pokaż całość »

Zapiekanka meksykańska z fasolą

50 dag ziemniaków 30 dag marchewki puszka pomidorów puszka czerwonej fasoli cebula strączek chili 2 łyżki oleju 50 dag mięsa mielonego łyżka majeranku 5 dag sera goudy 15 dag gęstej śmietany natka pietruszki papryczki chili do deko... pokaż całość »

Syberyjskie pielmieni (Rosja)

ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól nadzienie: 20 dag mięsa wołowego 20 dag mięsa wieprzowego 2 cebule sól, pieprz do polania: 4 - 5 łyżek masła Przygotować ciasto: składniki zagnieść z dodatkiem około 1/2 szklanki ci... pokaż całość »

Smażony makaron (Chiny)

20 dag azjatyckiego makaronu z mąki pszennej 5 -6 łyżek oleju sojowego sambal oelek 30 dag porów 2 marchewki 10 dag plasterków szynki 10 dag kiełków sojowych 2 ząbki czosnku 7 - 8 łyżek sosu sojowego sól Makaron gotow... pokaż całość »

Pierożki z serem i rodzynkami (I

ciasto: 25 dag mąki pszennej 1 jajko sól do polania pierożków: 1 łyżka masła do posypania: 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu farsz: 25 dag białego sera twarogowego 2 łyżki rodzynek 1 żółtko 1/2 szklanki cukru Przy... pokaż całość »

Leczo - lecsó (Węgry)

75 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych umytej zielonej papryki 75 dag cebuli 75 dag pomidorów 20 dag wędzonego boczku 30 dag kiełbasy zwyczajnej 1 łyżka przecieru pomidorowego 10 dag smalcu 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 c... pokaż całość »

Kugel z mąki (Izrael)

1/2 kostki margaryny lub 12,5 dag łoju wołowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 cebula 1/2 łyżeczki papryki w proszku sól pieprz Mąkę posiekać z margaryną, dodać jajko oraz startą na tarce cebulę i wymieszać. Ciasto dobrze wyrobić i ... pokaż całość »

Feta saganaki (Grecja)

60 dag fety owczej 2 szklanki jasnego piwa 1/3 szklanki mąki pszennej sok z 1 cytryny sól, pieprz olej do smażenia Ser pokroić w plastry grubości 1 cm. Mękę dokładnie wymieszać z piwem i doprawić solą oraz szczyptą pieprzu. Plastry sera mac... pokaż całość »

Bułeczki na parze (Chiny)

3,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki drożdży 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Do drożdży dodać cukier i ucierać; dodać kilka łyżek ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do... pokaż całość »

Bliny z łososiem (Rosja)

40 dag mąki pszennej (najlepiej razowej) 20 dag drożdży 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1 szklanka oleju 15 dag wędzonego łososia 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 cytryna sól świeżo mielony czarny pieprz 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki ... pokaż całość »

Zapiekane tortille (Meksyk)

4 - 5 pomidorów 8 tortilli lub naleśników 40 dag wędzonej piersi z indyka 10 dag startego żółtego sera puszka kukurydzy 1/2 główki sałaty ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 papryczki chili sól Pomidory polać wrzątkiem, ob... pokaż całość »

Udka z kurczaka na sposób włoski

10 dag boczku 2 cebule 4 ząbku czosnku 60 dag pomidorów z puszki 2 łyżki oregano 10 dag ogórków konserwowych 4 anchois koncentrat pomidorowy 4 pepperoni 20 ml bulionu cukier sok z cytryny 1/2 pęczka bazylii 4 łyżki oliwy 4 udka... pokaż całość »

Szyjka gęsia faszerowana (Izrael

1 szyjka gęsia lub kurza 1 cebula (10 dag) 1 łyżka bułki tartej lub mąki pszennej 2 łyżki kurzego lub gęsiego smalcu sól, pieprz Ostrożnie zdjąć skórę z szyjki. Cebulę drobno posiekać, mieszać ze smalcem i bułką tartą. Przyprawić solą... pokaż całość »

Kurczę po portugalsku (Portugali

2 młode kurczęta, pozbawione kości i pokrojone w kawałki 5 dużych dojrzałych pomidorów, obranych i pokrojonych w cząstki duża cebula pokrojona w plasterki 3 różnokolorowe (żółta, zielona, czerwona) papryki, pokrojone w pierścienie ... pokaż całość »