Wielkanoc

Strona 2 z 2

12
  Jajka

Mazurek pomarańczowy

Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru pudru, 25 dag margaryny, 1 żółtko, 24 łyżki gęstej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia; masa: 25 dag margaryny, 2 jaja, 1 szklanka cukru, sok lub esencja pomarańczowa owoce , 1 pac... pokaż całość »

Pascha-deser waniliowy

1/2kg dobrego tłustego sera 5 żółtek 25dkg masła 25 dkg cukru wanilia bakalieUgotować jaja na twardo. Twaróg utrzeć z ugotowanymi żółtkami . Osobno utrzeć masło z cukrem na pianę. Połączyć utarte masło z serem skórkę pomarańczo... pokaż całość »

Żur z kiełbasą

1 - 1,5 szklanki dobrze ukwaszonego żytniego żurku 4 ziemniaki 30 dag cienkiej kiełbasy kostka bulionu wołowego 1/2 szklanki gęstej śmietany ząbek czosnku łyżeczka vegety łyżka majeranku 2 listki laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego... pokaż całość »

Żur po kielecku

szklanka kwasu z ogórków kostka bulionu wołowego łyżeczka vegety 10 dag śmietany łyżka mąki 20 dag cienkiej kiełbasy łyżka zieleniny ząbek czosnku pieprz Do garnka wlać litr wrzątku i kwas z ogórków, dodać kostkę rosołową, vegetę i zagot... pokaż całość »

Żurek na kiełbasie

2 szklanki gotowego zakiszonego żuru 30 dag białej kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2 suszone grzyby 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 36-procentowej 1 łyżeczka vegety lub jarzynki 1 liść laurowy ... pokaż całość »

Zajączki

40 dag mąki 3 - 4 dag drożdży 3 łyżki cukru 2 łyżki masła 2/3 szklanki mleka 2 żółtka jajo garść rodzynków garść migdałów esencja cytrynowa Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki, cukru i rozkruszone drożdże. Wymieszać, pos... pokaż całość »

Wielkanocny krąg warzywny

4 jaja ugotowane na twardo 4 - 5 marchewek kilka łodyg selera naciowego 50 dag brokułów (mogą być mrożone) 3 kostki bulionu warzywnego puszka szparagów sos: szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki twarożku homogenizowanego 2 łyżki oliwy ... pokaż całość »

Warkocz wielkanocny

50 dag mąki 5 dag margaryny 2 jaja szklanka mleka 5 dag drożdży 4 dag cukru cukier waniliowy skórka otarta z cytryny sól Przygotować rozczyn z połowy szklanki mleka, drożdży i łyżeczki cukru. Mąkę przesiać do miski, zrbić dołek, wlać r... pokaż całość »

Sernik delikatny

1 kg sera twarogowego 9 jaj 3/4 kostki masła 1 - 1,5 szklanki cukru 2 - 3 łyżki mąki pszennej garść pokruszonych orzechów włoskich esencja waniliowa łyżeczka proszku do pieczenia Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez drobne sitko. Masł... pokaż całość »

Mazurek tradycyjny

ciasto: 30 dag mąki krupczatki 20 dag masła jajko 10 dag cukru pudru 3 gotowane żółtka rdzeń laski wanilii masa kaimakowa: 2 szklanki kremówki 40 dag cukru 5 dag masła rdzeń połowy laski wanilii Zrobić ciasto: mąkę przesiać, po... pokaż całość »

Mazurek kajmakowy

ciasto: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 22-procentowej masa kajmakowa: 0,5 l mleka 10 dag masła 25 dag cukru 1/2 laski wanilii do przybrania mazurka: bakalie Przygotować ciasto: masło posiekać z mąką... pokaż całość »

Mazurek biszkoptowy

20 dag mąki 4 jaja 15 dag cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag bakalii gotowa polewa czekoladowa Jaja ubić z cukrem nad parą, aż masa będzie biała i puszysta. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Część ... pokaż całość »

Jajka w sosie wielkanocnym

3 jajka 1/3 szklanki śmietany 22-procentowej 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka chrzanu 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki posiekanego szczypiorku cukier sól Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Obrać ze skorupek i przekroić na p... pokaż całość »

Greckie ciasto wielkanocne (Grec

1 kg mąki 10 dag świeżych drożdży 5 czubatych łyżek cukru 2 szklanki lekko podgrzanego mleka 5 łyżek masła lub margaryny 2 jajka łyżeczka soli skórka otarta z jednej cytryny torebka (10 dag) obranych migdałów lub orzeszków pin... pokaż całość »

Biała kiełbasa pieczona

70 dag białej kiełbasy 2 cebule 1 łyżka smalcu sól Kiełbasę zwinąć w wianek, ponakłuwać widelcem, włożyć do posolonej wody i gotować w odkrytym garnku na małym ogniu około 10 minut, a potem wyjąć i osączyć. Cebule obrać i pokroić w półp... pokaż całość »

Babka drożdżowa parzona

25 dag mąki 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 6 - 7 dag masła 3 dag drożdży 5 dag rodzynków łyżka spirytusu esencja rumowa lukier: 10 dag cukru pudru sok z połowy cytryny skórka pomarańczowa dodekoracji Mas... pokaż całość »

Babka drożdżowa

ciasto: 150 ml mleka 100 g cukru 50 g wiórków kokosowych 50 g masła 50 g rodzynków 20 g drożdży 2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka aromat rumowy polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka ma... pokaż całość »

Biała kiełbasa w sosie chrzanowy

1 kg białej klełbasy 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielsklego sól sos: 2 łyżki gotowego tartego chrzanu 1 szklanka bulionu z kostki 1 cebula 3 łyżki masła 1/3 szklanki śmietany 18-procentowej 2 żółtka 2 łyż... pokaż całość »

Zakwas na żur

Zakwas na żur przygotowuje się następująco: Do kamiennego garnka wsypuje się szklankę mąki żytniej, miesza z taką ilością gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego (można też dodać kilka ząbków czosnku, liść laurowy i kilka... pokaż całość »

Żur świąteczny ludowy

50 dag kości 20 dag kiełbasy 35 dag włoszczyzny 0,5 l zakwasu 8 dag cebuli 4 - 5 jaj 12 dag śmietany 4 dag tłuszczu 1 dag startego chrzanu 2 l wody ząbek czosnku ziele angielskie sól Kości umyć, zalać zimną wodą, gotować około 60... pokaż całość »
12