Warmińskie czarne żeberka
300 g suszonych śliwek polskich z pestkami80 dag żeberek wieprzowychcząbermielona paprykasól, pieprzsok z cytryny4 łyżki oleju2 cebule Śliwki umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia.Żeberka umyć, osuszyć, natrzeć cząbrem,...
pokaż całość »Szaszłyk wieprzowy z kapeluszami
40 dag polędwiczek wieprzowych20 dag kapeluszy podgrzybków20 dag cienkich plastrów boczku20 dag cebuli pokrojonej w cienkie krążkisólpieprzmusztardasłodka papryka w proszkuoliwa do marynowania i smażenia majeranek Polędwic...
pokaż całość »Chili con carne
40 - 50 dag mielonej wołowiny 40 dag pomidorów (mogą być mrożone) puszka czerwonej fasoli konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule średniej wielkości 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego półtorej szklanki rosołu wołowego z kos...
pokaż całość »Indyk Divan
1 pęczek gotowanych brokułów 8 - 12 plastrów gotowanej piersi indyka 2 filiżanki białego sosu 1/4 filiżanki tartego parmezanu 1/4 filiżanki tartego sera gruyere Ułożyć brokuły w naczyniu do pieczenia, kwiatami w kierunku brzegów ...
pokaż całość »Gulasz wołowy
około 1 kg wołowiny na gulasz pokrojonej w kostki o boku około 2,5 cm 3 - 4 duże pamidory 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 filiżanka kwaśnej śmietany (według uznania) Włożyć wołowinę do średniego ron...
pokaż całość »Burgery "Niespodzianka"
450 g mielonej wołowiny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu nadzienie Niespodzianka: ser cebula plastry pomidora krojone pieczarki plastry pikli lub pokrojone oliwki 4 podłużne bułki hamburgerowe Wymieszać mieloną wołowinę z solą i pieprzem...
pokaż całość »Beszamel
12 dag masła 2 dag mąki 0,25 l śmietanki 4 żółtka bulion Na Mazowszu jest zwany "królem sosów". Ćwiartkę młodego masła przesmażyć z łyżką mąki, rozprowadzić dwoma łyżkami bulionu i dolewać po trosze szklankę młodej śmi...
pokaż całość »Zapiekanka z ziemniaków i gotowa
30 dag baraniny
2 ząbki czosnku
cebula
łyżka chrzanu
sól
tymianek
pół czerstwej bułki
2 jaja
1 kg ziemniaków
0,25 litra mleka
2 dag tłuszczu do wysmarowania formy
3 dag tartej bułki
3 dag kwaśnej śmietany
Ugotowaną baraninę zemle...
pokaż całość »Zapiekanka ziemniaczana z boczki
1 kg ziemniaków
10 dag cebuli
1 ząbek czosnku
10 dag boczku
6 dag smalcu
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać ze skórek i pokrajać na bardzo cienkie plasterki.
Boczek pokrajać na kawałki, posiekać cebulę i czosnek.
W rondlu stopić sm...
pokaż całość »Zapiekanka w prodiżu z resztek w
30 dag makaronu
20 dag szynki, wędlin lub pieczeni
5 dag tłuszczu
0,25 l mleka
1 - 2 jaja
sól
5 dag żółtego sera (mogą być wysuszone resztki)
papryka
Makaron ugotować, przelać ciepła wodą i wymieszać z połową ilości tłuszczu oraz wędliną p...
pokaż całość »Zapiekanka wiejska
1 kg ziemniaków
30 dag wiejskiej kiełbasy
25 dag makaronu (świderki lub muszelki)
30 dag sera żółtego (Gouda, Podlaski)
5 dag cebuli
2 jaja
0,25 l śmietany
sól, pieprz
trochę estragonu i ostrej papryki
2 dag tłuszczu
tarta bułka
Ziem...
pokaż całość »Prażynka z podrobami
70 dag ziemniaków 10 dag tłuszczu podroby z kurczaka 10 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej 5 dag cebuli sól 5 dag pieczarek Obrać 6 dużych kartofli. Utrzeć na tarce, odcisnąć przez woreczek trochę wody. Przygotować żaroodpo...
pokaż całość »Pory zapiekane z szynką
3 - 4 duże pory 50 dag ziemniaków 20 dag wędzonej szynki szklanka śmietany 12-proc. 2 jaja łyżka margaryny łyżka przyprawy prowansalskiej gałka muszkatałowa sól, pieprz Odciąć zielone liście porów, a jasne częście umyć i pokr...
pokaż całość »Pory w szynce
4 małe pory 4 plastry wędzonej szynki 125 ml śmietanki kremowej 3 łyżki rodzynek 2 łyżki brandy 1 jajko 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki masła 1 łyżka vegety 2 liście laurowe sól i pieprz szczypta cukru szczypta mąki Oczyść por...
pokaż całość »Pikantna potrawka z marchwi
30 dag mięsa wołowego bez kości 1 puszka marchewki konserwowej 1 puszka groszku konserwowego 10 dag startego sera gouda 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry 1 pomidor cukier sól Mięso umyć, oczyścić z bło...
pokaż całość »Mussaka (Turcja)
2 kg dużych bakłażanów 1 kg mielonego mięsa (np. wołowina, baranina) 2 filiżanki oliwy z oliwek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 5 dojrzałych pomidorów 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina oregano 20 dag startego żółtego sera s...
pokaż całość »Kotlety mielone z kapustą
20 dag mięsa mielonego 40 dag kapusty białej jajo łyżka tłuszczu sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 dag tartej bułki tłuszcz do smażenia Kapustę drobno poszatkowaną odgotować w małej ilości wody, a kończąc gotowanie - odparować. Cebulę podsm...
pokaż całość »Kartacze
2,5 kg ziemniaków 25 dag mąki sól mięso z kindziuka cebula jajo pieprz Ziemniaki obrać, opłukać, połowę ugotować do miękkości, a drugą połowę zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki wlać do lnianego woreczka i odcisnąć. Następnie połączy...
pokaż całość »Kalarepka faszerowana cielęciną
4 kalarepki 15 dag cielęciny 1 bułka razowa 1 łyżka oliwki majeranek, mięta sól zielona pietruszka Namoczyć bułkę w wodzie. Kalarepki wydrążyć. Wydrążone środki ugotować we wrzącej osolonej wodzie, zemleć razem z cielęciną i odciśniętą bu...
pokaż całość »Kalarepa nadziewana
8 - 10 młodych kalarepek 10 dag pieczeni cielęcej lub wołowej (szynki) 3 dag tartej bułki 2 jaja 3 dag śmietany sól 1 litr rosołu 2 dag masła Kalarepy obrać cienko, ścinać wierzchy na 1/3 wysokości, wydrążyć i miazgę posiekać. Dodać rozdro...
pokaż całość »