Zapiekanka z mięsa, kapusty i zi
1 kg ziemniaków
1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
20 dag wędzonki w plastrach
3/4 kg kwaszonej kapusty
2 cebule
2 łyżki oleju
łyżeczka kminku
2 jajka
3/4 szklanki śmietany
chilli w proszku
sól, pieprz
Ziemniaki obrać, opłukać...
pokaż całość »Zapiekanka z makaronem i pomidor
40 dag mielonego mięsa wołowego
1/2 kg makaronu
puszka pomidorów w zalewie (250 ml)
łyżka koncentratu pomidorowego
cebula
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 jajka
20 dag startego żółtego sera
pęczek natki pietruszki
szkl...
pokaż całość »Zapiekanka wiejska z boczkiem
2 kg dyni
40 dag śmietany kremówki
3 listki laurowe
8 dag chudego wędzonego boczku
1 tost pszenny
sól
biały pieprz
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w cieniutkie cząstki.
Poukładać je w płaskiej żaroodpornej formie do zapiekanek. ...
pokaż całość »Zapiekanka makaronowa z warzywam
13 dag makaronu
6 medalionów z polędwiczek wieprzowych
3 łyżki oleju
2 cebule
1 cukinia
żółta papryka
150 ml białego wina
25 dag śmietany kremówki
torebka zupy cebulowej w proszku
sól, pieprz
Makaron gotować 5 minut.
Mięso oprószyć s...
pokaż całość »Tort z rurek
35 dag mrożonego ciasta francuskiego
2 cebule
10 dag wędzonego boczku
20 dag wątróbki drobiowej
łyżka oleju
40 dag mięsa mielonego
1/2 puszki pomidorów krojonych w soku własnym
1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
20 dag makaronu rurki...
pokaż całość »Syberyjskie pielmieni (Rosja)
ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól nadzienie: 20 dag mięsa wołowego 20 dag mięsa wieprzowego 2 cebule sól, pieprz do polania: 4 - 5 łyżek masła Przygotować ciasto: składniki zagnieść z dodatkiem około 1/2 szklanki ci...
pokaż całość »Szaszłyki grzybowe
około 25 sztuk grzybów 15 dag wędzonego boczku 4 małe cebule 5 strąków papryki 5 twardych niedużych pomidorów Grzyby oczyścić, odciąć trzony. Boczek pokrajać w większa kostkę, w ten sam sposób pokrajać paprykę, pomidory i...
pokaż całość »Smażone kluski z Singapuru
20 dag polędwiczki wieprzowej 30 dag chińskiego makaronu 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 40 g świeżego imbiru 1 puszka pędów bambusa 10 dag świeżych kiełków sojowych 20 dag mrożonych lub świeżych krewetek 1/2 strą...
pokaż całość »Sajgonki (Chiny)
1/2 piersi kurczaka 10 dag krewetek - mrożonych lub z puszki 1 łodyga selera naciowego 1/2 cebuli 1 paczka kiełków sojowych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru olej do smażenia ciasto naleśnikowe 1 jajko 3/4 szklanki mąki 1/2 szkla...
pokaż całość »Makaron z pulpetami i pomidorami
30 dag makaronu karbowane wstążki 1/2 kg pomidorów cebula 30 dag mielonej wieprzowiny ząbek czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki jajko 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek oliwy mała cukinia kilka listków szałwi 2 łyżki startego sera...
pokaż całość »Makaron z mielonym mięsem i warz
45 dag makaronu wstążki 60 dag mielonego mięsa mieszanego 2 cebule ząbek czosnku 2 czerwone papryki zielona papryka 2 łyżki oleju łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu z kostki 3 pomidory 3 łyżki czarnych oliwek kilka gałązek rozm...
pokaż całość »Makaron z kurczakiem i fasolką
30 dag makaronu wstążki pierś kurczaka (30 dag) 2 - 3 wątróbki kurze cebula 2 łyżki oleju 15 dag fasolki szparagowej 2 marchewki papryczka chili szklanka bulionu sól, pieprz Filet umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wątróbki ...
pokaż całość »Makaron z indykiem
1/2 kg filetów z piersi indyka 4 łyżki oleju 35 dag makaronu rurki strąk czerwonej papryki strąk zielonej papryki pęczek dymki 2 łyżki pestek słonecznika kilka gałązek oregano sól, pieprz Pierś indyka opłukać, osuszyć, oprósz...
pokaż całość »Kotleciki z grzybów
0,25 kg grzybów 2 dag masła 5 dag cebuli 2 - 3 łyżki ugotowanego zielonego groszku 10 dag chudej wieprzowiny sól, pieprz 1 jajo tarta bułka tłuszcz do smażenia Do sporządzenia tej potrawy nadają się każde grzyby. Oczyszczone i drobn...
pokaż całość »Hamburgery z chrzanem
1/2 kg mielonej wołowiny mała cebula 2 łyżki tartego chrzanu 3 ząbki czosnku łyżka suszonego tymianku łyżka posiekanego szczypiorku 4 plastry żółtego sera 4 bułki 4 duże liście sałaty sól, pieprz Cebulę i czosnek obrać, posiekać. ...
pokaż całość »Grzyby z kapustą i mięsem
2 kg świeżych grzybów 2 kg kapusty 50 dag mięsa 0,25 l śmietany pieprz sól do smaku Kapustę opłukać i drobno pokroić, wrzucić do naczynia. Grzyby wymyć kilkakrotnie i wrzucić do innego naczynia. Kapustę sparzyć wrzątkiem (1.5 l) i p...
pokaż całość »Gąski marynowane po warszawsku
1 kg gąsek 5 ząbków czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca sól około 1 l octu winnego Gąski umyć starannie i osuszyć, sparzyć wrzątkiem na sicie, a gdy odciekną, posypać obficie solą. Zostawi...
pokaż całość »Chrupiące świderki
30 dag makaronu świderki 2 cebule 2 łyżki oleju 1/2 kg mielonego mięsa mieszanego 2 łyżki przecieru pomidorowego 15 dag mrożonego groszku 4 jajka 1 i 1/2 szklanki mleka 10 dag startego sera żółtego pęczek natki pietruszki cukier starta g...
pokaż całość »Chińskie kluseczki z mielonką
30 dag chińskiego makaronu mała puszka koncentratu pomidorowego cebula 2 ząbki czosnku puszka mielonki (400 g) szklanka bulionu z kostki łyżka oleju łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Makaron zalać wrzącą wodą, odstawić pod przykryc...
pokaż całość »Bereszczata
(spora ilość składników na przyjęcie) 1 kg mortadeli 1 kg cebuli 1 kg pieczarek 25 dkg masła śmietankowego 1 mały pikantny ketchup Wszystkie składniki pokroić w drobną równą kostkę na odzielne 3 miseczki. Kostkę masła podzielić na 3 cz...
pokaż całość »