Mięso i drób

Strona 34 z 35

  Mięso  Drób

Zapiekanka z mięsa, kapusty i zi

1 kg ziemniaków 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 20 dag wędzonki w plastrach 3/4 kg kwaszonej kapusty 2 cebule 2 łyżki oleju łyżeczka kminku 2 jajka 3/4 szklanki śmietany chilli w proszku sól, pieprz Ziemniaki obrać, opłukać... pokaż całość »

Zapiekanka z makaronem i pomidor

40 dag mielonego mięsa wołowego 1/2 kg makaronu puszka pomidorów w zalewie (250 ml) łyżka koncentratu pomidorowego cebula 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka 3 łyżki masła 3 jajka 20 dag startego żółtego sera pęczek natki pietruszki szkl... pokaż całość »

Zapiekanka wiejska z boczkiem

2 kg dyni 40 dag śmietany kremówki 3 listki laurowe 8 dag chudego wędzonego boczku 1 tost pszenny sól biały pieprz Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w cieniutkie cząstki. Poukładać je w płaskiej żaroodpornej formie do zapiekanek. ... pokaż całość »

Zapiekanka makaronowa z warzywam

13 dag makaronu 6 medalionów z polędwiczek wieprzowych 3 łyżki oleju 2 cebule 1 cukinia żółta papryka 150 ml białego wina 25 dag śmietany kremówki torebka zupy cebulowej w proszku sól, pieprz Makaron gotować 5 minut. Mięso oprószyć s... pokaż całość »

Tort z rurek

35 dag mrożonego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dag wędzonego boczku 20 dag wątróbki drobiowej łyżka oleju 40 dag mięsa mielonego 1/2 puszki pomidorów krojonych w soku własnym 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki 20 dag makaronu rurki... pokaż całość »

Syberyjskie pielmieni (Rosja)

ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól nadzienie: 20 dag mięsa wołowego 20 dag mięsa wieprzowego 2 cebule sól, pieprz do polania: 4 - 5 łyżek masła Przygotować ciasto: składniki zagnieść z dodatkiem około 1/2 szklanki ci... pokaż całość »

Szaszłyki grzybowe

około 25 sztuk grzybów 15 dag wędzonego boczku 4 małe cebule 5 strąków papryki 5 twardych niedużych pomidorów Grzyby oczyścić, odciąć trzony. Boczek pokrajać w większa kostkę, w ten sam sposób pokrajać paprykę, pomidory i... pokaż całość »

Smażone kluski z Singapuru

20 dag polędwiczki wieprzowej 30 dag chińskiego makaronu 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 40 g świeżego imbiru 1 puszka pędów bambusa 10 dag świeżych kiełków sojowych 20 dag mrożonych lub świeżych krewetek 1/2 strą... pokaż całość »

Sajgonki (Chiny)

1/2 piersi kurczaka 10 dag krewetek - mrożonych lub z puszki 1 łodyga selera naciowego 1/2 cebuli 1 paczka kiełków sojowych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru olej do smażenia ciasto naleśnikowe 1 jajko 3/4 szklanki mąki 1/2 szkla... pokaż całość »

Makaron z pulpetami i pomidorami

30 dag makaronu karbowane wstążki 1/2 kg pomidorów cebula 30 dag mielonej wieprzowiny ząbek czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki jajko 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek oliwy mała cukinia kilka listków szałwi 2 łyżki startego sera... pokaż całość »

Makaron z mielonym mięsem i warz

45 dag makaronu wstążki 60 dag mielonego mięsa mieszanego 2 cebule ząbek czosnku 2 czerwone papryki zielona papryka 2 łyżki oleju łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu z kostki 3 pomidory 3 łyżki czarnych oliwek kilka gałązek rozm... pokaż całość »

Makaron z kurczakiem i fasolką

30 dag makaronu wstążki pierś kurczaka (30 dag) 2 - 3 wątróbki kurze cebula 2 łyżki oleju 15 dag fasolki szparagowej 2 marchewki papryczka chili szklanka bulionu sól, pieprz Filet umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wątróbki ... pokaż całość »

Makaron z indykiem

1/2 kg filetów z piersi indyka 4 łyżki oleju 35 dag makaronu rurki strąk czerwonej papryki strąk zielonej papryki pęczek dymki 2 łyżki pestek słonecznika kilka gałązek oregano sól, pieprz Pierś indyka opłukać, osuszyć, oprósz... pokaż całość »

Kotleciki z grzybów

0,25 kg grzybów 2 dag masła 5 dag cebuli 2 - 3 łyżki ugotowanego zielonego groszku 10 dag chudej wieprzowiny sól, pieprz 1 jajo tarta bułka tłuszcz do smażenia Do sporządzenia tej potrawy nadają się każde grzyby. Oczyszczone i drobn... pokaż całość »

Hamburgery z chrzanem

1/2 kg mielonej wołowiny mała cebula 2 łyżki tartego chrzanu 3 ząbki czosnku łyżka suszonego tymianku łyżka posiekanego szczypiorku 4 plastry żółtego sera 4 bułki 4 duże liście sałaty sól, pieprz Cebulę i czosnek obrać, posiekać. ... pokaż całość »

Grzyby z kapustą i mięsem

2 kg świeżych grzybów 2 kg kapusty 50 dag mięsa 0,25 l śmietany pieprz sól do smaku Kapustę opłukać i drobno pokroić, wrzucić do naczynia. Grzyby wymyć kilkakrotnie i wrzucić do innego naczynia. Kapustę sparzyć wrzątkiem (1.5 l) i p... pokaż całość »

Gąski marynowane po warszawsku

1 kg gąsek 5 ząbków czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca sól około 1 l octu winnego Gąski umyć starannie i osuszyć, sparzyć wrzątkiem na sicie, a gdy odciekną, posypać obficie solą. Zostawi... pokaż całość »

Chrupiące świderki

30 dag makaronu świderki 2 cebule 2 łyżki oleju 1/2 kg mielonego mięsa mieszanego 2 łyżki przecieru pomidorowego 15 dag mrożonego groszku 4 jajka 1 i 1/2 szklanki mleka 10 dag startego sera żółtego pęczek natki pietruszki cukier starta g... pokaż całość »

Chińskie kluseczki z mielonką

30 dag chińskiego makaronu mała puszka koncentratu pomidorowego cebula 2 ząbki czosnku puszka mielonki (400 g) szklanka bulionu z kostki łyżka oleju łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Makaron zalać wrzącą wodą, odstawić pod przykryc... pokaż całość »

Bereszczata

(spora ilość składników na przyjęcie) 1 kg mortadeli 1 kg cebuli 1 kg pieczarek 25 dkg masła śmietankowego 1 mały pikantny ketchup Wszystkie składniki pokroić w drobną równą kostkę na odzielne 3 miseczki. Kostkę masła podzielić na 3 cz... pokaż całość »