Mięso i drób - sprawdzone przepisy

Strona 31 z 35

  Mięso  Drób

Cukinia faszerowana

4 małe cukinie 20 dag mięsa mielonego pomidor ząbek czosnku mała cebula oregano sól, pieprz Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić so... pokaż całość »

Carpaccio pomidorowe z cukinią

80 g rukoli 2 ząbki czosnku 40 g parmezanu 40 g orzeszków piniowych 125 ml oliwy 1 duża cukinia 8 pomidorów Rukolę oczyścić, opłukać i osuszyć. Kilka ładnych listków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić. Czosnek obrać. Parm... pokaż całość »

Bakłażan - roladka

1 bakłażan 75 dag mielonego mięsa 1 cebula 1 posiekana papryka świeży majeranek sok z cytryny oliwa starty parmezan sól Bakłażana obrać, pokroić wzdłuż w półcentymetrowe plastry, skropić sokiem z cytryny i posolić. Zostawić aby zmi... pokaż całość »

Zapiekanka z mięsa, kapusty i zi

1 kg ziemniaków 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 20 dag wędzonki w plastrach 3/4 kg kwaszonej kapusty 2 cebule 2 łyżki oleju łyżeczka kminku 2 jajka 3/4 szklanki śmietany chilli w proszku sól, pieprz Ziemniaki obrać, opłukać... pokaż całość »

Zapiekanka z makaronem i pomidor

40 dag mielonego mięsa wołowego 1/2 kg makaronu puszka pomidorów w zalewie (250 ml) łyżka koncentratu pomidorowego cebula 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka 3 łyżki masła 3 jajka 20 dag startego żółtego sera pęczek natki pietruszki szkl... pokaż całość »

Zapiekanka wiejska z boczkiem

2 kg dyni 40 dag śmietany kremówki 3 listki laurowe 8 dag chudego wędzonego boczku 1 tost pszenny sól biały pieprz Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w cieniutkie cząstki. Poukładać je w płaskiej żaroodpornej formie do zapiekanek. ... pokaż całość »

Zapiekanka makaronowa z warzywam

13 dag makaronu 6 medalionów z polędwiczek wieprzowych 3 łyżki oleju 2 cebule 1 cukinia żółta papryka 150 ml białego wina 25 dag śmietany kremówki torebka zupy cebulowej w proszku sól, pieprz Makaron gotować 5 minut. Mięso oprószyć s... pokaż całość »

Tort z rurek

35 dag mrożonego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dag wędzonego boczku 20 dag wątróbki drobiowej łyżka oleju 40 dag mięsa mielonego 1/2 puszki pomidorów krojonych w soku własnym 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki 20 dag makaronu rurki... pokaż całość »

Syberyjskie pielmieni (Rosja)

ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól nadzienie: 20 dag mięsa wołowego 20 dag mięsa wieprzowego 2 cebule sól, pieprz do polania: 4 - 5 łyżek masła Przygotować ciasto: składniki zagnieść z dodatkiem około 1/2 szklanki ci... pokaż całość »

Szaszłyki grzybowe

około 25 sztuk grzybów 15 dag wędzonego boczku 4 małe cebule 5 strąków papryki 5 twardych niedużych pomidorów Grzyby oczyścić, odciąć trzony. Boczek pokrajać w większa kostkę, w ten sam sposób pokrajać paprykę, pomidory i... pokaż całość »

Smażone kluski z Singapuru

20 dag polędwiczki wieprzowej 30 dag chińskiego makaronu 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 40 g świeżego imbiru 1 puszka pędów bambusa 10 dag świeżych kiełków sojowych 20 dag mrożonych lub świeżych krewetek 1/2 strą... pokaż całość »

Sajgonki (Chiny)

1/2 piersi kurczaka 10 dag krewetek - mrożonych lub z puszki 1 łodyga selera naciowego 1/2 cebuli 1 paczka kiełków sojowych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru olej do smażenia ciasto naleśnikowe 1 jajko 3/4 szklanki mąki 1/2 szkla... pokaż całość »

Makaron z pulpetami i pomidorami

30 dag makaronu karbowane wstążki 1/2 kg pomidorów cebula 30 dag mielonej wieprzowiny ząbek czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki jajko 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek oliwy mała cukinia kilka listków szałwi 2 łyżki startego sera... pokaż całość »

Makaron z mielonym mięsem i warz

45 dag makaronu wstążki 60 dag mielonego mięsa mieszanego 2 cebule ząbek czosnku 2 czerwone papryki zielona papryka 2 łyżki oleju łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu z kostki 3 pomidory 3 łyżki czarnych oliwek kilka gałązek rozm... pokaż całość »

Makaron z kurczakiem i fasolką

30 dag makaronu wstążki pierś kurczaka (30 dag) 2 - 3 wątróbki kurze cebula 2 łyżki oleju 15 dag fasolki szparagowej 2 marchewki papryczka chili szklanka bulionu sól, pieprz Filet umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wątróbki ... pokaż całość »

Makaron z indykiem

1/2 kg filetów z piersi indyka 4 łyżki oleju 35 dag makaronu rurki strąk czerwonej papryki strąk zielonej papryki pęczek dymki 2 łyżki pestek słonecznika kilka gałązek oregano sól, pieprz Pierś indyka opłukać, osuszyć, oprósz... pokaż całość »

Kotleciki z grzybów

0,25 kg grzybów 2 dag masła 5 dag cebuli 2 - 3 łyżki ugotowanego zielonego groszku 10 dag chudej wieprzowiny sól, pieprz 1 jajo tarta bułka tłuszcz do smażenia Do sporządzenia tej potrawy nadają się każde grzyby. Oczyszczone i drobn... pokaż całość »

Hamburgery z chrzanem

1/2 kg mielonej wołowiny mała cebula 2 łyżki tartego chrzanu 3 ząbki czosnku łyżka suszonego tymianku łyżka posiekanego szczypiorku 4 plastry żółtego sera 4 bułki 4 duże liście sałaty sól, pieprz Cebulę i czosnek obrać, posiekać. ... pokaż całość »

Grzyby z kapustą i mięsem

2 kg świeżych grzybów 2 kg kapusty 50 dag mięsa 0,25 l śmietany pieprz sól do smaku Kapustę opłukać i drobno pokroić, wrzucić do naczynia. Grzyby wymyć kilkakrotnie i wrzucić do innego naczynia. Kapustę sparzyć wrzątkiem (1.5 l) i p... pokaż całość »

Gąski marynowane po warszawsku

1 kg gąsek 5 ząbków czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca sól około 1 l octu winnego Gąski umyć starannie i osuszyć, sparzyć wrzątkiem na sicie, a gdy odciekną, posypać obficie solą. Zostawi... pokaż całość »