Mięso i drób

Strona 22 z 35

  Mięso  Drób

Kalarepka faszerowana cielęciną

4 kalarepki 15 dag cielęciny 1 bułka razowa 1 łyżka oliwki majeranek, mięta sól zielona pietruszka Namoczyć bułkę w wodzie. Kalarepki wydrążyć. Wydrążone środki ugotować we wrzącej osolonej wodzie, zemleć razem z cielęciną i odciśniętą bu... pokaż całość »

Kalarepa nadziewana

8 - 10 młodych kalarepek 10 dag pieczeni cielęcej lub wołowej (szynki) 3 dag tartej bułki 2 jaja 3 dag śmietany sól 1 litr rosołu 2 dag masła Kalarepy obrać cienko, ścinać wierzchy na 1/3 wysokości, wydrążyć i miazgę posiekać. Dodać rozdro... pokaż całość »

Kabaczki faszerowane

3 niewielkie kabaczki 30 dag chudego mielonego mięsa - wołowego lub indyka pół szklanki ryżu 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 mięsiste pomidory 3 łyżki oliwy 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki wyłuskanych pestek dyni łyżeczka posiekanej mięty ... pokaż całość »

Hałuszki z mięsem

1 kg ziemniaków 0,7 kg tłustego mięsa bez kości (wieprzowe lub wołowe) 6 dag cebuli sól, pieprz do smaku 25 dag słoniny 5 dag mąki Ziemniaki umyć, obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Nastawić mały garnek z wodą. Gdy zawrze woda, wrzuc... pokaż całość »

Hałuszki ze skwarkami

1,5 kg ziemniaków 25 dag mąki 15 dag słoniny 6 dag cebuli pieprz i sól do smaku Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Wyjąć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wziąć dużą czystą ścierkę lub ręcznik płócienny (mus... pokaż całość »

Forszmak z resztek pieczystego

resztki pieczonego mięsa 20 dag szpiku wołowego 12 dag masła 10 jaj 3 dag tartej bułki skórka cytrynowa lub gałka muszkatołowa zielona pietruszka Usiekać drobno mięso z resztek indyka, kury, kaczki, królika. Do tego dodać utarty woło... pokaż całość »

Forszmak mazowiecki

20 dag pieczonej cielęciny 20 dag ugotowanvch ziemniaków 2 śledzie 3 jabłka 9 dag śmietany 6 dag masła 4 jaja 10 dag cebuli sól, pieprz gałka muszkatołowa Usiekać drobno pieczonej cielęciny, dodać ugotowane przetarte kartofle. Śle... pokaż całość »

Forszmak

45 dag pieczeni cielęcej 1 śledź 6 ziemniaków 12 dag masła 2 dag mąki kilka łyżek bulionu 4 dag śmietany 1 cebula, 2 jaja sól, pieprz Resztki pieczeni cielęcej posiekać na maszynce, na funt tej masy wziąć jednego dobrego śledzia (u... pokaż całość »

Fasola z kiełbasą

25 dag białej fasoli 40 dag kiełbasy - zwyczajnej, podwawelskiej 2 papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól, pieprz Fasolę opłukać, zalać... pokaż całość »

Cukinia faszerowana

4 małe cukinie 20 dag mięsa mielonego pomidor ząbek czosnku mała cebula oregano sól, pieprz Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić so... pokaż całość »

Carpaccio pomidorowe z cukinią

80 g rukoli 2 ząbki czosnku 40 g parmezanu 40 g orzeszków piniowych 125 ml oliwy 1 duża cukinia 8 pomidorów Rukolę oczyścić, opłukać i osuszyć. Kilka ładnych listków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić. Czosnek obrać. Parm... pokaż całość »

Bakłażan - roladka

1 bakłażan 75 dag mielonego mięsa 1 cebula 1 posiekana papryka świeży majeranek sok z cytryny oliwa starty parmezan sól Bakłażana obrać, pokroić wzdłuż w półcentymetrowe plastry, skropić sokiem z cytryny i posolić. Zostawić aby zmi... pokaż całość »

Zapiekanka z mięsa, kapusty i zi

1 kg ziemniaków 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 20 dag wędzonki w plastrach 3/4 kg kwaszonej kapusty 2 cebule 2 łyżki oleju łyżeczka kminku 2 jajka 3/4 szklanki śmietany chilli w proszku sól, pieprz Ziemniaki obrać, opłukać... pokaż całość »

Zapiekanka z makaronem i pomidor

40 dag mielonego mięsa wołowego 1/2 kg makaronu puszka pomidorów w zalewie (250 ml) łyżka koncentratu pomidorowego cebula 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka 3 łyżki masła 3 jajka 20 dag startego żółtego sera pęczek natki pietruszki szkl... pokaż całość »

Zapiekanka wiejska z boczkiem

2 kg dyni 40 dag śmietany kremówki 3 listki laurowe 8 dag chudego wędzonego boczku 1 tost pszenny sól biały pieprz Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w cieniutkie cząstki. Poukładać je w płaskiej żaroodpornej formie do zapiekanek. ... pokaż całość »

Zapiekanka makaronowa z warzywam

13 dag makaronu 6 medalionów z polędwiczek wieprzowych 3 łyżki oleju 2 cebule 1 cukinia żółta papryka 150 ml białego wina 25 dag śmietany kremówki torebka zupy cebulowej w proszku sól, pieprz Makaron gotować 5 minut. Mięso oprószyć s... pokaż całość »

Tort z rurek

35 dag mrożonego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dag wędzonego boczku 20 dag wątróbki drobiowej łyżka oleju 40 dag mięsa mielonego 1/2 puszki pomidorów krojonych w soku własnym 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki 20 dag makaronu rurki... pokaż całość »

Syberyjskie pielmieni (Rosja)

ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól nadzienie: 20 dag mięsa wołowego 20 dag mięsa wieprzowego 2 cebule sól, pieprz do polania: 4 - 5 łyżek masła Przygotować ciasto: składniki zagnieść z dodatkiem około 1/2 szklanki ci... pokaż całość »

Szaszłyki grzybowe

około 25 sztuk grzybów 15 dag wędzonego boczku 4 małe cebule 5 strąków papryki 5 twardych niedużych pomidorów Grzyby oczyścić, odciąć trzony. Boczek pokrajać w większa kostkę, w ten sam sposób pokrajać paprykę, pomidory i... pokaż całość »

Smażone kluski z Singapuru

20 dag polędwiczki wieprzowej 30 dag chińskiego makaronu 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 40 g świeżego imbiru 1 puszka pędów bambusa 10 dag świeżych kiełków sojowych 20 dag mrożonych lub świeżych krewetek 1/2 strą... pokaż całość »