Zapiekanka w prodiżu z resztek w
30 dag makaronu
20 dag szynki, wędlin lub pieczeni
5 dag tłuszczu
0,25 l mleka
1 - 2 jaja
sól
5 dag żółtego sera (mogą być wysuszone resztki)
papryka
Makaron ugotować, przelać ciepła wodą i wymieszać z połową ilości tłuszczu oraz wędliną p...
pokaż całość »Zapiekanka wiejska
1 kg ziemniaków
30 dag wiejskiej kiełbasy
25 dag makaronu (świderki lub muszelki)
30 dag sera żółtego (Gouda, Podlaski)
5 dag cebuli
2 jaja
0,25 l śmietany
sól, pieprz
trochę estragonu i ostrej papryki
2 dag tłuszczu
tarta bułka
Ziem...
pokaż całość »Prażynka z podrobami
70 dag ziemniaków 10 dag tłuszczu podroby z kurczaka 10 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej 5 dag cebuli sól 5 dag pieczarek Obrać 6 dużych kartofli. Utrzeć na tarce, odcisnąć przez woreczek trochę wody. Przygotować żaroodpo...
pokaż całość »Pory zapiekane z szynką
3 - 4 duże pory 50 dag ziemniaków 20 dag wędzonej szynki szklanka śmietany 12-proc. 2 jaja łyżka margaryny łyżka przyprawy prowansalskiej gałka muszkatałowa sól, pieprz Odciąć zielone liście porów, a jasne częście umyć i pokr...
pokaż całość »Pory w szynce
4 małe pory 4 plastry wędzonej szynki 125 ml śmietanki kremowej 3 łyżki rodzynek 2 łyżki brandy 1 jajko 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki masła 1 łyżka vegety 2 liście laurowe sól i pieprz szczypta cukru szczypta mąki Oczyść por...
pokaż całość »Pikantna potrawka z marchwi
30 dag mięsa wołowego bez kości 1 puszka marchewki konserwowej 1 puszka groszku konserwowego 10 dag startego sera gouda 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry 1 pomidor cukier sól Mięso umyć, oczyścić z bło...
pokaż całość »Mussaka (Turcja)
2 kg dużych bakłażanów 1 kg mielonego mięsa (np. wołowina, baranina) 2 filiżanki oliwy z oliwek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 5 dojrzałych pomidorów 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina oregano 20 dag startego żółtego sera s...
pokaż całość »Kotlety mielone z kapustą
20 dag mięsa mielonego 40 dag kapusty białej jajo łyżka tłuszczu sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 dag tartej bułki tłuszcz do smażenia Kapustę drobno poszatkowaną odgotować w małej ilości wody, a kończąc gotowanie - odparować. Cebulę podsm...
pokaż całość »Kartacze
2,5 kg ziemniaków 25 dag mąki sól mięso z kindziuka cebula jajo pieprz Ziemniaki obrać, opłukać, połowę ugotować do miękkości, a drugą połowę zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki wlać do lnianego woreczka i odcisnąć. Następnie połączy...
pokaż całość »Kalarepka faszerowana cielęciną
4 kalarepki 15 dag cielęciny 1 bułka razowa 1 łyżka oliwki majeranek, mięta sól zielona pietruszka Namoczyć bułkę w wodzie. Kalarepki wydrążyć. Wydrążone środki ugotować we wrzącej osolonej wodzie, zemleć razem z cielęciną i odciśniętą bu...
pokaż całość »Kalarepa nadziewana
8 - 10 młodych kalarepek 10 dag pieczeni cielęcej lub wołowej (szynki) 3 dag tartej bułki 2 jaja 3 dag śmietany sól 1 litr rosołu 2 dag masła Kalarepy obrać cienko, ścinać wierzchy na 1/3 wysokości, wydrążyć i miazgę posiekać. Dodać rozdro...
pokaż całość »Kabaczki faszerowane
3 niewielkie kabaczki 30 dag chudego mielonego mięsa - wołowego lub indyka pół szklanki ryżu 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 mięsiste pomidory 3 łyżki oliwy 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki wyłuskanych pestek dyni łyżeczka posiekanej mięty ...
pokaż całość »Hałuszki z mięsem
1 kg ziemniaków 0,7 kg tłustego mięsa bez kości (wieprzowe lub wołowe) 6 dag cebuli sól, pieprz do smaku 25 dag słoniny 5 dag mąki Ziemniaki umyć, obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Nastawić mały garnek z wodą. Gdy zawrze woda, wrzuc...
pokaż całość »Hałuszki ze skwarkami
1,5 kg ziemniaków 25 dag mąki 15 dag słoniny 6 dag cebuli pieprz i sól do smaku Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Wyjąć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wziąć dużą czystą ścierkę lub ręcznik płócienny (mus...
pokaż całość »Forszmak z resztek pieczystego
resztki pieczonego mięsa 20 dag szpiku wołowego 12 dag masła 10 jaj 3 dag tartej bułki skórka cytrynowa lub gałka muszkatołowa zielona pietruszka Usiekać drobno mięso z resztek indyka, kury, kaczki, królika. Do tego dodać utarty woło...
pokaż całość »Forszmak mazowiecki
20 dag pieczonej cielęciny 20 dag ugotowanvch ziemniaków 2 śledzie 3 jabłka 9 dag śmietany 6 dag masła 4 jaja 10 dag cebuli sól, pieprz gałka muszkatołowa Usiekać drobno pieczonej cielęciny, dodać ugotowane przetarte kartofle. Śle...
pokaż całość »Forszmak
45 dag pieczeni cielęcej 1 śledź 6 ziemniaków 12 dag masła 2 dag mąki kilka łyżek bulionu 4 dag śmietany 1 cebula, 2 jaja sól, pieprz Resztki pieczeni cielęcej posiekać na maszynce, na funt tej masy wziąć jednego dobrego śledzia (u...
pokaż całość »Fasola z kiełbasą
25 dag białej fasoli
40 dag kiełbasy - zwyczajnej, podwawelskiej
2 papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
sól, pieprz
Fasolę opłukać, zalać...
pokaż całość »Cukinia faszerowana
4 małe cukinie 20 dag mięsa mielonego pomidor ząbek czosnku mała cebula oregano sól, pieprz Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić so...
pokaż całość »Carpaccio pomidorowe z cukinią
80 g rukoli 2 ząbki czosnku 40 g parmezanu 40 g orzeszków piniowych 125 ml oliwy 1 duża cukinia 8 pomidorów Rukolę oczyścić, opłukać i osuszyć. Kilka ładnych listków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić. Czosnek obrać. Parm...
pokaż całość »