Mięso i drób

Strona 8 z 35

  Mięso  Drób

Gulasz wołowy

około 1 kg wołowiny na gulasz pokrojonej w kostki o boku około 2,5 cm 3 - 4 duże pamidory 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 filiżanka kwaśnej śmietany (według uznania) Włożyć wołowinę do średniego ron... pokaż całość »

Burgery "Niespodzianka"

450 g mielonej wołowiny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu nadzienie Niespodzianka: ser cebula plastry pomidora krojone pieczarki plastry pikli lub pokrojone oliwki 4 podłużne bułki hamburgerowe Wymieszać mieloną wołowinę z solą i pieprzem... pokaż całość »

Beszamel

12 dag masła 2 dag mąki 0,25 l śmietanki 4 żółtka bulion Na Mazowszu jest zwany "królem sosów". Ćwiartkę młodego masła przesmażyć z łyżką mąki, rozprowadzić dwoma łyżkami bulionu i dolewać po trosze szklankę młodej śmi... pokaż całość »

Zapiekanka z ziemniaków i gotowa

30 dag baraniny 2 ząbki czosnku cebula łyżka chrzanu sól tymianek pół czerstwej bułki 2 jaja 1 kg ziemniaków 0,25 litra mleka 2 dag tłuszczu do wysmarowania formy 3 dag tartej bułki 3 dag kwaśnej śmietany Ugotowaną baraninę zemle... pokaż całość »

Zapiekanka ziemniaczana z boczki

1 kg ziemniaków 10 dag cebuli 1 ząbek czosnku 10 dag boczku 6 dag smalcu Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać ze skórek i pokrajać na bardzo cienkie plasterki. Boczek pokrajać na kawałki, posiekać cebulę i czosnek. W rondlu stopić sm... pokaż całość »

Zapiekanka w prodiżu z resztek w

30 dag makaronu 20 dag szynki, wędlin lub pieczeni 5 dag tłuszczu 0,25 l mleka 1 - 2 jaja sól 5 dag żółtego sera (mogą być wysuszone resztki) papryka Makaron ugotować, przelać ciepła wodą i wymieszać z połową ilości tłuszczu oraz wędliną p... pokaż całość »

Zapiekanka wiejska

1 kg ziemniaków 30 dag wiejskiej kiełbasy 25 dag makaronu (świderki lub muszelki) 30 dag sera żółtego (Gouda, Podlaski) 5 dag cebuli 2 jaja 0,25 l śmietany sól, pieprz trochę estragonu i ostrej papryki 2 dag tłuszczu tarta bułka Ziem... pokaż całość »

Prażynka z podrobami

70 dag ziemniaków 10 dag tłuszczu podroby z kurczaka 10 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej 5 dag cebuli sól 5 dag pieczarek Obrać 6 dużych kartofli. Utrzeć na tarce, odcisnąć przez woreczek trochę wody. Przygotować żaroodpo... pokaż całość »

Pory zapiekane z szynką

3 - 4 duże pory 50 dag ziemniaków 20 dag wędzonej szynki szklanka śmietany 12-proc. 2 jaja łyżka margaryny łyżka przyprawy prowansalskiej gałka muszkatałowa sól, pieprz Odciąć zielone liście porów, a jasne częście umyć i pokr... pokaż całość »

Pory w szynce

4 małe pory 4 plastry wędzonej szynki 125 ml śmietanki kremowej 3 łyżki rodzynek 2 łyżki brandy 1 jajko 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki masła 1 łyżka vegety 2 liście laurowe sól i pieprz szczypta cukru szczypta mąki Oczyść por... pokaż całość »

Pikantna potrawka z marchwi

30 dag mięsa wołowego bez kości 1 puszka marchewki konserwowej 1 puszka groszku konserwowego 10 dag startego sera gouda 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry 1 pomidor cukier sól Mięso umyć, oczyścić z bło... pokaż całość »

Mussaka (Turcja)

2 kg dużych bakłażanów 1 kg mielonego mięsa (np. wołowina, baranina) 2 filiżanki oliwy z oliwek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 5 dojrzałych pomidorów 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina oregano 20 dag startego żółtego sera s... pokaż całość »

Kotlety mielone z kapustą

20 dag mięsa mielonego 40 dag kapusty białej jajo łyżka tłuszczu sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 dag tartej bułki tłuszcz do smażenia Kapustę drobno poszatkowaną odgotować w małej ilości wody, a kończąc gotowanie - odparować. Cebulę podsm... pokaż całość »

Kartacze

2,5 kg ziemniaków 25 dag mąki sól mięso z kindziuka cebula jajo pieprz Ziemniaki obrać, opłukać, połowę ugotować do miękkości, a drugą połowę zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki wlać do lnianego woreczka i odcisnąć. Następnie połączy... pokaż całość »

Kalarepka faszerowana cielęciną

4 kalarepki 15 dag cielęciny 1 bułka razowa 1 łyżka oliwki majeranek, mięta sól zielona pietruszka Namoczyć bułkę w wodzie. Kalarepki wydrążyć. Wydrążone środki ugotować we wrzącej osolonej wodzie, zemleć razem z cielęciną i odciśniętą bu... pokaż całość »

Kalarepa nadziewana

8 - 10 młodych kalarepek 10 dag pieczeni cielęcej lub wołowej (szynki) 3 dag tartej bułki 2 jaja 3 dag śmietany sól 1 litr rosołu 2 dag masła Kalarepy obrać cienko, ścinać wierzchy na 1/3 wysokości, wydrążyć i miazgę posiekać. Dodać rozdro... pokaż całość »

Kabaczki faszerowane

3 niewielkie kabaczki 30 dag chudego mielonego mięsa - wołowego lub indyka pół szklanki ryżu 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 mięsiste pomidory 3 łyżki oliwy 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki wyłuskanych pestek dyni łyżeczka posiekanej mięty ... pokaż całość »

Hałuszki z mięsem

1 kg ziemniaków 0,7 kg tłustego mięsa bez kości (wieprzowe lub wołowe) 6 dag cebuli sól, pieprz do smaku 25 dag słoniny 5 dag mąki Ziemniaki umyć, obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Nastawić mały garnek z wodą. Gdy zawrze woda, wrzuc... pokaż całość »

Hałuszki ze skwarkami

1,5 kg ziemniaków 25 dag mąki 15 dag słoniny 6 dag cebuli pieprz i sól do smaku Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Wyjąć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wziąć dużą czystą ścierkę lub ręcznik płócienny (mus... pokaż całość »

Forszmak z resztek pieczystego

resztki pieczonego mięsa 20 dag szpiku wołowego 12 dag masła 10 jaj 3 dag tartej bułki skórka cytrynowa lub gałka muszkatołowa zielona pietruszka Usiekać drobno mięso z resztek indyka, kury, kaczki, królika. Do tego dodać utarty woło... pokaż całość »