Pory w szynce
4 małe pory 4 plastry wędzonej szynki 125 ml śmietanki kremowej 3 łyżki rodzynek 2 łyżki brandy 1 jajko 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki masła 1 łyżka vegety 2 liście laurowe sól i pieprz szczypta cukru szczypta mąki Oczyść por...
pokaż całość »Pikantna potrawka z marchwi
30 dag mięsa wołowego bez kości 1 puszka marchewki konserwowej 1 puszka groszku konserwowego 10 dag startego sera gouda 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry 1 pomidor cukier sól Mięso umyć, oczyścić z bło...
pokaż całość »Mussaka (Turcja)
2 kg dużych bakłażanów 1 kg mielonego mięsa (np. wołowina, baranina) 2 filiżanki oliwy z oliwek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 5 dojrzałych pomidorów 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina oregano 20 dag startego żółtego sera s...
pokaż całość »Kotlety mielone z kapustą
20 dag mięsa mielonego 40 dag kapusty białej jajo łyżka tłuszczu sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 dag tartej bułki tłuszcz do smażenia Kapustę drobno poszatkowaną odgotować w małej ilości wody, a kończąc gotowanie - odparować. Cebulę podsm...
pokaż całość »Kartacze
2,5 kg ziemniaków 25 dag mąki sól mięso z kindziuka cebula jajo pieprz Ziemniaki obrać, opłukać, połowę ugotować do miękkości, a drugą połowę zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki wlać do lnianego woreczka i odcisnąć. Następnie połączy...
pokaż całość »Kalarepka faszerowana cielęciną
4 kalarepki 15 dag cielęciny 1 bułka razowa 1 łyżka oliwki majeranek, mięta sól zielona pietruszka Namoczyć bułkę w wodzie. Kalarepki wydrążyć. Wydrążone środki ugotować we wrzącej osolonej wodzie, zemleć razem z cielęciną i odciśniętą bu...
pokaż całość »Kalarepa nadziewana
8 - 10 młodych kalarepek 10 dag pieczeni cielęcej lub wołowej (szynki) 3 dag tartej bułki 2 jaja 3 dag śmietany sól 1 litr rosołu 2 dag masła Kalarepy obrać cienko, ścinać wierzchy na 1/3 wysokości, wydrążyć i miazgę posiekać. Dodać rozdro...
pokaż całość »Kabaczki faszerowane
3 niewielkie kabaczki 30 dag chudego mielonego mięsa - wołowego lub indyka pół szklanki ryżu 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 mięsiste pomidory 3 łyżki oliwy 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki wyłuskanych pestek dyni łyżeczka posiekanej mięty ...
pokaż całość »Hałuszki z mięsem
1 kg ziemniaków 0,7 kg tłustego mięsa bez kości (wieprzowe lub wołowe) 6 dag cebuli sól, pieprz do smaku 25 dag słoniny 5 dag mąki Ziemniaki umyć, obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Nastawić mały garnek z wodą. Gdy zawrze woda, wrzuc...
pokaż całość »Hałuszki ze skwarkami
1,5 kg ziemniaków 25 dag mąki 15 dag słoniny 6 dag cebuli pieprz i sól do smaku Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Wyjąć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wziąć dużą czystą ścierkę lub ręcznik płócienny (mus...
pokaż całość »Forszmak z resztek pieczystego
resztki pieczonego mięsa 20 dag szpiku wołowego 12 dag masła 10 jaj 3 dag tartej bułki skórka cytrynowa lub gałka muszkatołowa zielona pietruszka Usiekać drobno mięso z resztek indyka, kury, kaczki, królika. Do tego dodać utarty woło...
pokaż całość »Forszmak mazowiecki
20 dag pieczonej cielęciny 20 dag ugotowanvch ziemniaków 2 śledzie 3 jabłka 9 dag śmietany 6 dag masła 4 jaja 10 dag cebuli sól, pieprz gałka muszkatołowa Usiekać drobno pieczonej cielęciny, dodać ugotowane przetarte kartofle. Śle...
pokaż całość »Forszmak
45 dag pieczeni cielęcej 1 śledź 6 ziemniaków 12 dag masła 2 dag mąki kilka łyżek bulionu 4 dag śmietany 1 cebula, 2 jaja sól, pieprz Resztki pieczeni cielęcej posiekać na maszynce, na funt tej masy wziąć jednego dobrego śledzia (u...
pokaż całość »Fasola z kiełbasą
25 dag białej fasoli
40 dag kiełbasy - zwyczajnej, podwawelskiej
2 papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
sól, pieprz
Fasolę opłukać, zalać...
pokaż całość »Cukinia faszerowana
4 małe cukinie 20 dag mięsa mielonego pomidor ząbek czosnku mała cebula oregano sól, pieprz Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić so...
pokaż całość »Carpaccio pomidorowe z cukinią
80 g rukoli 2 ząbki czosnku 40 g parmezanu 40 g orzeszków piniowych 125 ml oliwy 1 duża cukinia 8 pomidorów Rukolę oczyścić, opłukać i osuszyć. Kilka ładnych listków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić. Czosnek obrać. Parm...
pokaż całość »Bakłażan - roladka
1 bakłażan 75 dag mielonego mięsa 1 cebula 1 posiekana papryka świeży majeranek sok z cytryny oliwa starty parmezan sól Bakłażana obrać, pokroić wzdłuż w półcentymetrowe plastry, skropić sokiem z cytryny i posolić. Zostawić aby zmi...
pokaż całość »Zapiekanka z mięsa, kapusty i zi
1 kg ziemniaków
1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
20 dag wędzonki w plastrach
3/4 kg kwaszonej kapusty
2 cebule
2 łyżki oleju
łyżeczka kminku
2 jajka
3/4 szklanki śmietany
chilli w proszku
sól, pieprz
Ziemniaki obrać, opłukać...
pokaż całość »Zapiekanka z makaronem i pomidor
40 dag mielonego mięsa wołowego
1/2 kg makaronu
puszka pomidorów w zalewie (250 ml)
łyżka koncentratu pomidorowego
cebula
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 jajka
20 dag startego żółtego sera
pęczek natki pietruszki
szkl...
pokaż całość »Zapiekanka wiejska z boczkiem
2 kg dyni
40 dag śmietany kremówki
3 listki laurowe
8 dag chudego wędzonego boczku
1 tost pszenny
sól
biały pieprz
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w cieniutkie cząstki.
Poukładać je w płaskiej żaroodpornej formie do zapiekanek. ...
pokaż całość »